Veel mensen zijn vaak nieuwsgierig welke camera ik als fotograaf gebruik? Ik zou het graag aan jullie vertellen en kan hier heel kort over zijn. Maar dat doe ik lekker niet, dus bereid je maar voor op een lang verhaal waar je niet veel aan hebt als je antwoord wil weten op deze vraag. Lees wel verder als je zelf een camera wilt kopen.

Er zijn heel veel verschillende camera’s die allemaal hun eigen eigenschappen en kwaliteiten hebben.

Iedereen kent wel een kleine actiecamera, een GoPro-achtige camera voor actieshots en actiefilms. Hij is klein en je kunt hem makkelijk overal opschroeven met simpele accessoires. Ook kun je onder water filmen met een behuizing. Een voordeel voor actie is dat het een groothoeklens is, maar daardoor is hij weer voor portretten niet geschikt. Ook kun je niet inzoomen.

De compact camera, de eerste camera die ik zelf heb gekocht, is een handige camera die je overal mee naar toe kunt nemen, op vakantie, dagje uit of gewoon thuis een foto maken van je kindje. Je hoeft zelf alleen te kijken waar je een foto van wil hebben en op het knopje te drukken. De meeste compact camera’s hebben tegenwoordig ook functies voor sportfoto’s, macro (foto van dichtbij) en avondfoto’s die je makkelijk zelf kunt instellen.

De bestanden zijn iets groter dan een gemiddelde foto van een smartphone waardoor je ze beter kunt afdrukken. Door de ingebouwde lens kan hij soms wat trager zijn en er kan soms wat ruis zichtbaar zijn op momenten dat er weinig licht is. Op de meeste camera’s kun je ook digitaal inzoomen, maar niet altijd aan te raden aangezien je dan kwaliteit verliest.

Verschillende merken en modellen

Naast de verschillende soorten camera’s bestaan er ook vele merken (denk aan Canon, Nikon en Sony) en modellen camera’s.  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook allemaal niet bij houdt. Sommige modellen zijn beter voor sportfotografie, dus daarmee kun je snel heel veel foto’s achter elkaar nemen en andere zijn beter voor landschappen of portretten. Het hangt er maar net wat je precies wil gaan fotograferen, of je zelf alles in de hand wil hebben qua instellingen, of je überhaupt wel met lenzen wil wisselen en hoeveel je te besteden hebt.

Als je het vervolgens weer hebt over geld en je wil met lenzen gaan wisselen dan volgt er de volgende vraag; ga je dan investeren in een goede camera of goede lenzen. Hier kan ik niet goed op antwoorden. De kwaliteit van de foto hangt namelijk af van de sensor en de lens welke gebruikt wordt. Van slechte lenzen op een goede camera wordt je namelijk ook niet vrolijk. Ik moet zeggen dat je je niet al te druk moet maken over een goede camera, de camera’s zijn tegenwoordig allemaal wel goed. Het is dus belangrijker om te kijken wat jij zelf belangrijk vindt. Heb je bijvoorbeeld echt 50 megapixels nodig voor vakantiefoto’s voor in je fotoalbum?

Mocht je echt voor iets groots en duur willen gaan, zorg er dan voor dat je je gaat verdiepen in de mogelijkheden wat de camera allemaal kan en blijf niet hangen in de automatische stand van de camera, dat is zonde van je geld vind ik.

Welke camera heb ik?

Net zoals de meeste fotografen heb ik altijd verlanglijstje klaarliggen. Ik ben zelf begonnen met een compact camera, daarna overgestapt op een digitale spiegelreflexcamera, de Canon 1000D. Omdat ik nu eenmaal al lenzen had voor Canon ben ik bij dit merk gebleven. Ik heb namelijk tussendoor nog wel een keertje een Sony en Nikon geprobeerd, maar wil hierbij absoluut niet zeggen dan Canon beter is. Vervolgens heb ik verschillende camera’s gehad.  Natuurlijk wil je altijd beter, daarom fotografeer ik nu vooral met de Canon R6 en Canon 5d Mark iV. Daarnaast heb ik natuurlijk ook verschillende objectieven (lenzen). Even voor de kenners, mijn favoriet is de 24-70 mm lens.

Deze gebruik ik voor al mijn professionele allround werk zoals portretten, trouwreportages en productfoto’s.

Ook heb ik een simpele actiecamera in de kast liggen, gekocht omdat ik deze graag wilde uitproberen om mee te filmen. Deze gebruik ik achteraf niet veel, misschien omdat ik toch wel meer van het fotograferen ben en de kwaliteit niet echt goed vindt van die camera.

Verder gebruik ik privé het meeste mijn smartphone. Deze heb ik altijd bij de hand en is op dat moment het makkelijkste maar niet het beste hoor. Al helemaal niet als je digitaal gaat inzoomen en bij situaties met weinig licht heb je erg veel ruis in de foto’s. Ondanks dat de camera’s op de telefoons steeds beter worden kun je het nog steeds niet vergelijken met de digitale camera’s.